Windows 7
Mathias Smet
Zaakvoerder MathIT

Windows 7 end-of-life

Op 13 januari 2015 werd de mainstream support-periode voor Windows 7 door Microsoft afgesloten. De extended support loopt af op 14 januari 2020.

Wat betekent dit voor de eindgebruikers? Wat is het verschil tussen de mainstream en de extended support? Kan je Windows 7 nog gebruiken na januari 2020?

Lees verder om de gevolgen van deze stopzetting te begrijpen en een geïnformeerde keuze te maken.

Security Alert

Jouw computer installeert op regelmatige basis updates, maar waarom? Het kost enkel tijd en je ziet het nut er niet van in?

Windows 7 end-of-life

Mainstream support vs Extended Support

Elke update heeft een bepaald doel, sommigen introduceren nieuwe functionaliteiten terwijl anderen kwetsbaarheden verhelpen.

Wanneer het Windows besturingssysteem zich nog in de mainstream support periode bevindt, wilt dit zeggen dat Microsoft het besturingssyteem nog ten volle ondersteunt.

Nieuwe functionaliteiten worden ontwikkeld, veranderingen aan het design worden gemaakt en er zijn regelmatig updates om bugs en kwetsbaarheden in het besturingssysteem te verhelpen. Daarnaast is er ongelimiteerde ondersteuning van Microsoft bij problemen.

Vijf jaar na de release van het Windows besturingssysteem wordt de Mainstream support omgezet naar de Extended Support.

Vanaf dat moment worden er geen nieuwe functionaliteiten meer ontwikkeld, is er een beperkte ondersteuning en zijn er enkel nog security updates om bugs en kwetsbaarheden te verhelpen.

Op zich is dit geen probleem, alles blijft draaien en wanneer er kwetsbaarheden in het besturingssysteem ontdekt worden, worden deze meteen gedicht. Daarom dat je vandaag op Windows 7 nog regelmatig updates krijgt.

Windows 7 - Updates are available
Updatevenster van Windows 7

Bovenstaand venster zal blijven verschijnen tot 14 januari 2020 (einde van de Extended Support), daarna zijn er geen gratis updates meer en is het systeem met de dag onveiliger.

Waarom ik?

Het klinkt als een ver-van-jouw-bed-show, wat kan er nu misgaan?

Wereldwijd maakt 35% van de Windows gebruikers nog gebruik van Windows 7, omgerekend 525 miljoen systemen. Het is veel eenvoudiger om deze doelgroep te viseren want zij hebben zich niet aangepast, een simpele survival of the fittest.

Er wordt dan ook verwacht dat het aantal virussen voor Windows 7 exponentieel zal stijgen vanaf 2020. Het jachtseizoen gaat dan immers officieel van start.

De oplossing van Microsoft

Microsoft biedt twee oplossingen aan om te voorkomen dat je verandert in een prooi:

  1. Betaalde security updates van Windows 7 systemen. Prijzen variëren afhankelijk van de Windows 7 versie (Enterprise of Professional) van €25 per toestel per jaar in 2020 tot €200 per toestel per jaar in 2022
  2. Windows 10 migratie. Door over te schakelen naar de laatste versie van het nieuwste besturingssysteem van Microsoft ben je terug safe tot minstens 2029.

De enige duurzame oplossing is uiteraard de tweede. De systeemvereisten vind je hier en het besturingssysteem kan je installeren met het Windows 10 hulpprogramma.

Windows 7 - Windows 10

Het is aangeraden om een “clean install” te doen. Concreet wordt alle data gewist en vervolgens het nieuwe besturingssysteem geïnstalleerd. Let wel op dat je een back-up hebt van al je gegevens en programma’s zodat je dit achteraf kan terugzetten.

Graag meer informatie hieromtrent of assistentie gewenst? Neem contact op

Assistentie nodig bij een Windows 10 migratie?

Neem contact op