Waarom uw bedrijf een Ransomware-plan moet hebben

Ransomware
Mathias Smet
Zaakvoerder MathIT
09/06/2020

Ransomware-aanvallen vormen een ernstige bedreiging voor bedrijven van elke omvang. Voor een kmo kan zo’n aanval zelfs leiden tot een faillissement. Overdreven, denkt u? Neen, kunnen we afleiden uit cijfers van vorig jaar. In 2019 bleek ransomware immers de meest voorkomende vorm van malware te zijn die verband houdt met inbreuken op bedrijfsgegevens.

Waarom uw KMO een Ransomware-plan moet hebben

Verschillende soorten malware


Systemen kunnen op verschillende manieren worden geïnfecteerd. De bekenste methode is de zogenaamde phishing-aanvallen. Die vragen eindgebruikers om op een bijlage of link te klikken die vervolgens het netwerk binnendringt. Andere, vaak gebruikte tactieken, zijn de pop-upadvertenties en het benutten van kwetsbaarheden in de browser.
Er is zelfs een nieuwe trend waarbij losgeld wordt geëist zonder het netwerk of apparaat te infecteren. Hackers versturen meerdere e-mails en bedreigen de ontvangers met een destructieve malware-infectie, tenzij losgeld wordt betaald.

Die laatste methode sluit naadloos aan bij de zogenaamde encryptors en lockers. Encryptie-ransomware gijzelt uw bestanden en zet ze om in een code die moet worden ontcijferd. Lockers nemen hele netwerken en apparaten in gijzeling, wat er zelfs toe kan leiden dat een computer simpelweg niet meer opstart.
Beide soorten hebben de neiging om een tijdslimiet in te stellen. Indien het losgeld niet binnen de vooraf gestelde termijn wordt betaald, dreigen de hackers met verdere sabotage.

Beter voorkomen dan genezen


sabotage

Uit ervaring weten we dat u het beter niet opneemt tegen dit soort criminelen zonder een betrouwbare IT-partner aan uw zijde. Hun aanvallen kunnen snel escaleren tot financiële rampen met hoge kosten. De prijs van een ransomware-aanval gaat immers verder dan het losgeld dat u betaalt. Het reageren op de aanval kan leiden tot extra hoge kosten, zoals overuren van personeel, verminderde inkomsten en de extra kost van IT-diensten gespecialiseerd in noodgevallen.


Waarom uw KMO een Ransomware-plan moet hebben

Preventie is daarom uw beste strategie. MathIT beperkt de kans op een dergelijke aanval tot het absolute minimum. Hoe? Door met u samen te werken en uw medewerkers te trainen. Wij controleren daarnaast uw netwerk op verdachte activiteiten en zorgen ervoor dat uw bestanden op de juiste manier worden geback-upt zodat u, en niet de hackers, de totale controle behouden. 


wannacry_decryptor
Schermafbeelding van WannaCry virus

Tot slot helpen we u de kosten te beheren en te voorspellen door een betrouwbaar ransomwareplan op te stellen dat deel uitmaakt van een uitgebreide strategie voor disaster recovery.


Waarom uw KMO een Ransomware-plan moet hebben

Neem vandaag nog contact op met MathIT! Wij werken met u samen om ervoor te zorgen dat uw organisatie klaar is voor alles wat hackers u in de weg kunnen leggen. Lees meer over onze Managed IT Services en hoe wij uw bedrijf beschermen.

Een Disaster Recovery Plan Opstellen?

Ja, graag!