Waarom uw bedrijf een Ransomware-plan moet hebben

Ransomware
Mathias Smet
Zaakvoerder MathIT
16/10/2019

Ransomware-aanvallen vormen een ernstige bedreiging voor bedrijven van elke omvang. Voor een klein bedrijf kan een ransomware-aanval er zelfs toe leiden dat het bedrijf ten onder gaat. Vorig jaar bleek ransomware de meest voorkomende vorm van malware te zijn die verband houdt met inbreuken op bedrijfsgegevens. Waakzaam zijn en gewapend met een ransomwareplan is niet zomaar een andere best practice, het is noodzakelijk om het bedrijf te laten overleven.

Waarom uw bedrijf een Ransomware-plan moet hebben


Er zijn twee soorten ransomware: encryptors en lockers. Encryptie-ransomware gijzelt uw bestanden en zet ze om in een code die moet worden ontcijferd. Locker ransomware neemt hele netwerken en apparaten in gijzeling, soms zelfs om te voorkomen dat een computer wordt opgestart. Beide soorten ransomware hebben de neiging om een tijdslimiet in te stellen. Als het losgeld niet binnen de gestelde termijn wordt betaald, dreigen de hackers met verdere sabotage. U wilt niet dat u tegen criminelen als deze wordt opgezet zonder een betrouwbare IT-partner aan uw zijde.


sabotage

Systemen kunnen op verschillende manieren worden geïnfecteerd. Een veel voorkomende methode is door middel van phishing-aanvallen, wat communicatie is die zich voordoet als inhoud van vertrouwde bronnen. Deze aanvallen vragen eindgebruikers om op een bijlage of een link te klikken die vervolgens het netwerk binnendringt. Andere tactieken zijn onder andere pop-up advertenties en het benutten van kwetsbaarheden in de browser. Er is zelfs een nieuwe trend om losgeld te eisen zonder het netwerk of apparaat te infecteren. Deze methode wordt uitgevoerd door hackers die meerdere e-mails versturen en gebruikers bedreigen dat er een destructieve malware-infectie op hun computer staat te wachten om te worden geactiveerd, tenzij het losgeld wordt betaald.


Waarom uw bedrijf een Ransomware-plan moet hebben

Zie de dreiging van ransomware-aanvallen niet zonder een expert onder ogen. Deze aanvallen kunnen snel escaleren tot financiële rampen met hoge kosten. De prijs van een ransomware-aanval gaat verder dan het losgeld dat u betaalt.  Het reageren op de aanval kan leiden tot extra hoge kosten, zoals overuren van personeel, verminderde inkomsten en de extra kost van IT-diensten gespecialiseerd voor noodgevallen. 


wannacry_decryptor
Schermafbeelding van WannaCry virus

Preventie is uw beste strategie. MathIT zal met u samenwerken om algemene trends  te herkennen en uw medewerkers te trainen. Samen kunnen we de kans dat een ransomware-aanval zijn weg vindt naar uw netwerk of apparaat aanzienlijk verkleinen. Wij controleren uw netwerk op verdachte activiteiten en zorgen ervoor dat uw bestanden op de juiste manier worden geback-upt zodat u, en niet de hackers, de controle hebben. Wij kunnen u ook helpen de kosten te beheren en te voorspellen door een ransomwareplan op te stellen als onderdeel van een uitgebreide strategie voor disaster recovery.


Waarom uw bedrijf een Ransomware-plan moet hebben

Neem vandaag nog contact op met MathIT! Wij werken met u samen om ervoor te zorgen dat uw organisatie klaar is voor alles wat hackers u in de weg kunnen leggen. Lees meer over onze Managed IT Services en hoe wij uw bedrijf beschermen.

Een Disaster Recovery Plan Opstellen?

Ja, graag!